Team
De drijvende kracht achter Fatusch Productions is Fatoş Çergel. Per augustus 2024 nam zij het bedrijf officieel over van haar moeder, Gülay Orhan, die Fatusch bijna 40 jaar geleden oprichtte. Hoewel zij nu het roer in handen heeft, blijft Gülay een onmisbaar kompas voor Fatoş. Samen met een flexibel en zeer deskundig netwerk van mediaprofessionals maakt zij producties die ertoe doen.
Fatoş Cergel
Naamgever en directeur-eigenaar
Al van jongs af aan was Fatoş met Fatusch Productions verbonden: het bedrijf draagt zelfs haar naam. In 2004 trad zij officieel toe tot het team en sinds 2011 was ze adjunct-directeur, waarbij ze de dagelijkse leiding van haar moeder overnam. Onder haar visie en leiderschap groeide Fatusch Productions uit tot een expert in inclusie en doelgroepencommunicatie.
Fatos had in de VS naar de filmacademie gewild, maar familieomstandigheden beslisten anders. Na omzwervingen in de studies rechten, onderwijs, psychologie en filosofie ontdekte Fatoş tijdens een tussenjaar bij Fatusch dat dit de plek was waar al haar passies samenkwamen. Haar werk combineert diepgravend onderzoek met creatieve en praktische taken zoals regie, projectmanagement, interviews, scenario’s schrijven en produceren. Zo gaf zij recent met veel toewijding vorm aan een voorlichtingscampagne voor het expertise- en mediationcentrum Internationale Kinderontvoering (IKO).
Fatoş’ drive is de ontwikkeling van een samenleving waarin iedereen mee kan doen; waarin voor iedereen een gelijkwaardige uitgangspositie wordt gecreëerd om zich te verwezenlijken. Samen met de vele gesprekspartners van Fatusch Productions ziet ze steeds nieuwe urgenties waar ze aan wil werken. Haar nieuwsgierigheid en leergierigheid zijn haar grootste krachten: “Ik duik volledig in elk thema waarmee we werken.”
Gülay Orhan
Oprichter en bedrijfsgeheugen
Gülay Orhan richtte Fatusch Productions in 1986 op als documentaire-productiebedrijf. Onder haar leiding werden meer dan 150 documentaires en portretten gemaakt, die nationaal en internationaal op televisie, festivals en tentoonstellingen werden vertoond. Al snel zag zij de sociale impact van audiovisuele media en breidde ze het werkterrein uit naar voorlichtingsfilms en educatieve producties, vaak als onderdeel van bredere maatschappelijke campagnes. Haar projecten vonden hun weg van Turkije tot Liberia en ver daarbuiten.
Waar Fatusch begon met migratieverhalen in Nederland, richtte Gülay zich steeds meer op de thema’s uitsluiting en mensenrechten. Een van haar meest spraakmakende projecten was een campagne tegen Female Genital Mutilation (FGM).
Gülays gezin neemt de mantelzorg voor zijn rekening voor haar ouders. In 2020 begon Gülay zich tegen deze achtergrond in te zetten voor migrantenouderen die in Nederland zijn aangewezen op instellingszorg. Zij werkt aan een inclusief zorglandschap waarin iedereen zich thuis kan voelen. Zij heeft haar activiteiten ondergebracht in het advies- en projectbureau Orhan & Partners.